header3

foto hollands glorie 3In mei 1997 zijn we van Sprang-Capelle verhuisd naar het oude veenstekers dorp 's Gravenmoer met zijn bijzondere turfvaartjes. Bij het voormalige keuterboerderijtje lag een flink stuk grond (2700 m2). Hoewel het huis een fikse verbouwing nodig had, zijn we toch al met de aanleg van de tuin begonnen. De oude, half kale coniferenhaag naast het huis werd verwijderd en een nieuwe heg van haagbeuk werd rondom het gehele huis aangeplant. Daarna begon een grondige verbouwing van het huis die 7 jaar heeft geduurd. Met tussenpozen werd ook gewerkt aan de aanleg van de tuin. De tuin was een soort boerentuin met aan één zijde hoge coniferen van 25 jaar oud en 20 meter hoog. De rest van de tuin bestond uit gras met wat fruitbomen en was geheel te overzien. De meeste beplanting stond direct naast het huis. We waren erg gecharmeerd van de ligging van het huis maar vooral van de grootte van de tuin.

Ons doel was een tuin met veel bloemen waar je gezellig doorheen kunt wandelen. We hebben nooit een tuinplan gemaakt. Onze stelling was: we zien een mooie plant (blad- of bloemvorm of kleur), kopen die en verweven die in de tuin. Op deze manier veranderde de boerentuin in een echte liefhebberstuin. Er verdween steeds meer gras en er kwamen meer borders. De borders werden groter en de variëteit van planten diverser. Er ontstonden tuinkamers. Wanneer je nu door de tuin wandelt is deze niet meer in een oogopslag te overzien. Tijdens een wandeling ervaar je telkens een andere sfeer in de diverse tuinkamers.
De tuin is geheel door ons zelf aangelegd. Wat begon met de aanleg van een Engelse rozentuin eindigde met de vijvertuin en uiteindelijk een Victoriaanse orangerie voor de overwintering van de planten.

De wandeling door de tuin begint bij de entree door de klassieke poort over oude kasseitjes langs grote potten met Agapanthus. Langs het huis en de oprit zijn borders in wittinten aangelegd met o.a. Hydrangea Annabelle Strong, Camellia Japonica en witte rozen. Daarna gaat de wandeling door langs het mediterraan ogende terras met Olijfbomen en een passiebloem. We passeren de victoriaanse orangerie (links) en de schaduwborder met Hostas, Polygonatum multiflorum (salomonszegel), boshyacinten, Convallaria majalis (lelietjes van dalen) en Rhododendrons (rechts). Er is een mooie lange zichtlijn naar het eindpunt van de tuin waar een Parrotia persica 'Vanessa' is aangeplant. We vervolgen de wandeling langs de borders die overvloeien van paars naar roze en wit en een zwarte berkenboom (Betula Nigra).
Voorheen stonden in deze border zeer oude en zeer hoge coniferen als haag aangeplant. Na de storm in 2002 was tweederde deel van de oude coniferen afgeknapt. Een nieuwe houtwal was nodig om als windvanger te dienen en besloten werd om de gehele coniferenhaag te kappen. Met advies van het Brabants Landschap is een nieuwe houtwal aangeplant met inheemse planten en bomen. Dit heeft goed gewerkt. Het is een goede windvanger en met het verdwijnen van de coniferen en het aanplanten van inheemse struiken, kwamen de bessenstruiken en dus de vogels terug. Aan het eind van deze border kun je even genieten van de pracht in het barokke rozenprieel. Hoor ik daar niet zachtjes een orkest spelen …?

De wandeling gaat rechtsaf naar de rozentuin. In de border links vind je o.a. een Fuchsia paniculata en een Tricyrtis formosana (armeluisorchidee) . De rozentuin is aangeplant met Ilex Cranata ‘Dark Green’. Het is hier tegen zonsondergang op het bankje heerlijk genieten van de zon en de geurende rozen. De god en de godin van de jacht houden je hierbij gezelschap.
Wanneer je de rozentuin verlaat, loop je de vijvertuin in. Deze vijvertuin heeft vier beukenzuilen als vaste groene elementen. De buxusbollen zijn vervangen door grassen. In september krijgen de grassen mooie pluimen en je komt helemaal tot rust bij het zachte geruis van deze wuivende grassen.

We gaan verder naar de blauw/gele bordertuin. De oude fruitbomen die zich in dit deel van de tuin bevonden gaven in het voorjaar een prachtige bloemenpracht en gezoem van vele bijtjes. Vanwege ouderdom door ziekte aangetast, zijn ze vervangen door een compleet nieuwe border. Als grote elementen werden drie zuileiken aangeplant. Daarna werd er gezocht naar diverse planten in de kleuren blauw en geel en verschillende bloeiperiodes. Dat was geen gemakkelijke taak maar we zijn er in geslaagd om deze zo aan te leggen dat er altijd wat in bloei staat. Hier vind je o.a. Glycyrrhiza glabra (zoethoutplant) en Corydalis flexuosa (helmbloem blauw). Inmiddels zijn er her en der in de tuin weer oude fruitboomrassen aangeplant.

Rechtsaf wandelen we door het klimoplaantje. We gaan de hoek om en hier zie je onze vlammende border in geel, oranje, rode tinten. Met o.a Alstroemeria aurea Orange King, diverse kleuren rozen en Geums (o.a. Geum ‘Mrs J. Bradshaw’) . We slaan linksaf en lopen de grijze tuin in. Alle planten zijn hier in grijstinten. O.a. Pyrus salicifolia (treurpeer), Stachys byzantina 'Silver Carpet', Anaphalis (witte knoop) , Artemisia vulgaris (Bijvoet). En zo keren we weer terug in de grote tuin.

Wij tuinieren gifvrij en maken uitsluitend gebruik van biologische meststoffen. De charme van het buitenleven eist wel eens zijn tol van de planten. Konijnen grazen in het voorjaar de jonge aanplant af en ook de bloembollen zijn een ware lekkernij voor de woel- en spitsmuizen. Wij wonen aan de rand van een aardkundig monument, een uniek stukje Nederland en Europa, nl. aan de rand van een wijstgrond gebied. Hierdoor hebben wij vaak last van een zeer natte tuin. Het water wordt slecht afgevoerd en daardoor zijn er erg veel slakken Maar daardoor hebben wij ook een egelfamilie in de tuin en daar zijn we zuinig op. 

Inmiddels zit het tuinieren stevig in ons bloed verankerd. De tuin verandert elk jaar weer. Van het een kwam en ander en onze hobby is inmiddels aardig uit de hand gelopen. Zodanig dat we onze tuin nu al enkele jaren openstellen voor bezoek. Dit is van te voren nooit de opzet geweest, maar we vinden het leuk om in contact te komen met mensen die dezelfde interesse hebben. Zij vragen tips maar ook wij ontvangen graag tips waar we dankbaar gebruik van maken…

Mocht u geïnteresseerd zijn in onze tuin, kom dan eens langs op onze opentuindagen. Groepen kunnen op afspraak onze tuin bezoeken van juni t/m september. Wij ontvangen ook bruidsparen voor het maken van hun bruids- en fotoreportages.

Een tuin moet, net als degene die hem creëert
geheimen en verrassingen in zich bergen.
Een tuin moet verborgen bronnen van genot bezitten
en paden die je uitnodigen ze te volgen,
ook als ze niet per se ergens naar toe gaan.
Want die paden kunnen je ook leiden naar iets onverwachts moois.

(Uit: Italiaans voor beginners, Erica James)


Copyright © 2015. De Tuynkamer.  Alle rechten voorbehouden